Kolomb döneminden binlerce yıl önce Kuzey ve Güney Amerika kıtalarına yerleşen Proto-Türklerin antropojenik doğasına derinlemesine inceleyen bu bilimsel çalışma, yazarın son otuz yıldaki araştırma çalışmasının bir meyvesidir.Eserde “Amerikan Kızılderilileri”nin kökenleri arkeolojik, antropolojik, ge..
Kurmaca Mekân: Kuzey Kibris’in Duygu Cografyasi, Yael Navaro’nun Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde, sinirin hâlâ kapali oldugu dönemde (1998-2003 arasinda) yürüttügü etnografik bir arastirmaya dayaniyor. Navaro’nun analitik bir kategori olarak kullandigi “kurmaca” yalnizca mekân ve ülkeye degil, yön..
EDAM, nitel araştırma desenlerinin tartışılması ve kullanılması için “Nitel Desenler” başlığı altında bir dizi kitabı araştırmacılar için hazırlıyor. Serinin ilk kitabında gömülü teori tartışılırken elinizdeki ikinci kitabında etnografya tartışılmaya açılıyor. Başlangıçta antropoloji ve sosyolojide ..
HAYVAN DOĞAMIZI ANLAMAK İNSAN DOĞAMIZI ANLAMAKTIR.Biz insanlar gezegenimizdeki en sorgulayıcı, duygusal, hayalperest, saldırgan ve şaşırtıcı hayvanlarız. Ancak bizler aynı zamanda hayvan olduğunu düşünmeyen hayvanlarız. Bir yarımız yaşlanan bir hayvan bedeninden, diğer yarımız zekâ ve öz farkındalık..
İnsanı insan yapan niteliklerin başında kuşatıcı ve keskin bir zaman bilincinin geldiği fikri öteden beri felsefede, dinlerde ve mitolojilerde önemli bir yer tutuyor. Hatta insanı geçmiş, şimdi ve gelecek arasında bir köprü, bir düğüm noktası olarak görmek, sayısız kültürde insanın kendine ve dünyay..
Kültürel antropolojinin önemli isimlerinden olan Robert H. Lavenda ve Emily A. Schultz’un on iki bölüm ve bir ekten oluşan Kültürel Antropoloji: Temel Kavram-lar adlı bu kitabında; kültür, insanın anlam yaratma süreci, dil, din, mit, ritüel ve akrabalık gibi kavramlar tarihsel-toplumsal bağlamlarıyl..
Antropoloji ne işe yarar? Kitabın giriş kısmını bu soruyla açarak Maurice Godelier niyet ve amacını en baştan belli eder. Soru basit olduğu kadar yıkıcıdır: Nesnesi ve nesnesiyle kurduğu ilişki, disiplini tamamıyla dağıtacak derecede sorgulanan bir antropoloji, her türden karşılaştırma, soyutlama ve..
Amerikan antropoloji okulunun en önemli isimlerinden Ruth Benedict’in bu eseri, ilk basımının üzerinden altmış yıl geçmesine karşın, Japonya’ya ve genel anlamda kültür tarihine ilgi duyan herkesin başvurduğu bir kaynak olmaya ve çeşitli dillerde sürekli yeni baskılar yapmaya devam ediyor. Japon topl..
Biz kimiz? Nereden geldik, nereye gidiyoruz? Dünyayi bir uçtan diger uca ne zaman dolasmaya basladik? Aklimiz ne zaman devreye girdi? Din kavramina ne zaman sahip olduk? Hayal gücümüz dünden bugüne nasil bir degisim geçirdi? Es, aile, toplum nasil dogdu? Ya sanat ve ask?.. Insanin En Güzel Tarihi'nd..
İnsanın Hikâyesi, uzun ve ayrıntılı bir hikâyeyi kısa, özlü ve kolay anlaşılır biçimde, yirmi birinci yüzyıl okuru için yeni baştan anlatan bir yapıt. Okul yıllarımızdan sıkıcı bir olaylar yığını olarak aklımızda kalan uzun insanlık tarihi, bu kitapta bir solukta okunabilen meraklı bir öyküye dönüşü..
Victor Turner’ın bir antropoloji klasiği haline gelen bu kitabı başlıca iki kısma ayrılıyor. Turner ilk kısımda, Afrika’da Ndembu kabilesiyle yaşayarak yaptığı saha çalışmalarının verilerini okurlarla paylaşıyor. Ndembuların ritüellerini tek başlarına ve karşılaştırmalı olarak derinlemesine bir anal..