Jean-Jacques Rousseau (1712-1778): Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev’den Emile’e, Insanlar Arasinda Esitsizligin Kaynagi’ndan Itiraflar’a, insanlik tarihinde çigir açan Aydinlanma düsüncesinin en önemli Romantik düsünür-yazaridir. Toplum Sözlesmesi’yse (1762) yayimlandigi günden bugüne toplumlarin ..
Devlet ihtiyaci, insanlari birlikte yasama egiliminden dogar. Hz. Adem’le baslayip günümüze uzanan insanlik tarihi, degisik merhalelerden geçerek rabbimizin takdir ettigi zaman dilimine kadar sürecektir. Insanlik tarihinin günümüze ulasan bu serüveninde nice devletler kurulmus, nice savaslar yapilmi..
İngiliz Şarkiyatçı Charles Wells’in (1839-1917) kaleme aldığı İlm-i Tedbir-i Mülk, 1860’ta, “Devlet Yönetme Bilimi ya da Türkçe Yazılan İlk Politik Ekonomi Denemesi” alt başlığıyla Londra’da yayımlanmıştır. Osmanlı Türkçesiyle yazılan bu deneme, Tanzimat aydınlarının modern politik ekonomi konusunda..
Nizamü'l-Mülk ( 1018-1092 ): Selçuklu sultanları Alparslan ve Melikşah'ın veziri olarak otuz yıl boyunca devlet yönetiminde söz sahibi oldu, görüşleriyle sultanların kararlarını etkiledi. Siyasi bir suikasta kurban gitmesinden kısa bir süre önce hükümdarlık sanatı konusunda düşüncelerini kaleme aldı..
M.Ö. 427-347 yillari arasinda yasamis olan Eflatun düsledigi en iyi devleti, Sokrates'le birlikte, bu kitapta anlatir.Devlet'te iki düsüncenin çatismasina tanik oluruz:1) Insanlar dogustan iyi ve esittirler; toplumun kötü düzeni onlari bozuyor, güçlüler güçsüzleri eziyor. Kanunlar güçlülerin elinde ..
Egemenligi içeren modern devlet, XVI. yüzyil sonlarindan baslayarak XVII. yüzyil boyunca çesitli kuramcilarin katkilariyla düsünülebilir bir olgu haline gelir. Egemenligi tek kisinin, kralin kisiliginde somutlastigi bu devlet, Hobbes’un deyisiyle karsi konulamaz büyük bir gücü temsil eden Leviathan..
Jean-Jacques Rousseau, Thomas Hobbes’ta belirginlesen modern devlet kavramina saglam bir temel kazandirir: Devleti halktan türetmekle yetinmeyip halkla özdeslestirir. Egemen olan halktir artik. Halkin egemenligiyle bezenmis devlet, özünde demokrasiyi barindiran ve tam anlamiyla “bir“ olan devlettir..
Devletin el altından faydalandığı bir haber alma örgütünden, kanunlarla düzenlenmiş bir Müsteşarlığa dönüşen bir Teşkilat… Siyasi çekişmelerin ortasında kalan, esas görevinden ve kuruluş amacından uzaklaşıp, iktidar savaşının bir aparatçiği olan bir istihbarat örgütü…Sürekli çatışmanın yaşandığı Ort..
Türkiye’nin Aydinlanma hareketi dendiginde hep tartisilagelen önemli nokta su olmustur: Ulusal bagimsizlik mücadelesi sonucunda elde edilen haklar kazanilmis midir, verilmis midir? Bir baska deyisle birtakim haklar halka tepeden mi dayatildi, yoksa halk bunlari kendi mücadelesiyle mi kazandi?Milli M..